Vanliga frågor med svar grönområden
Träden fyller en viktig funktion i samhället. De påverkar landskapsbilden och bidrar till en lugn och trivsam miljö. Kommunen tar aldrig ner friska träd bara för att de skräpar ner eller skuggar en uteplats. När vi får samtal om sjuka eller skadat träd gör vi först en besiktning av trädet. Därefter görs en bedömning. Vi tittar på om trädet behöver tas ner eller om man kan sätta in någon annan åtgärd som att beskära vissa grenar.
Kommunens gräsmattor har delats in i olika skötselklasser beroende på var de är finns någonstans och hur de används. Det vanligaste är gräsklippning en gång per vecka i centrala grönområden. Om vädret är gynnsamt så gräset växer snabbt klipps det ännu oftare vid behov. Klippning kring buskagekanter, belysningsstolpar och andra hinder utförs vid varje eller vid vartannat klippningstillfälle, beroende på område. På vissa områden sker gräsklippning mer sällan, och då prioriteras ytor närmast gång- och cykelvägar.
Vår personal rensar ogräs i planteringar med olika intervall, beroende på område, helt beroende av behov. Vi använder inga kemiska bekämpningsmedel. Brännare används på hårda ytor.
Vår personal plockar skräp och tömmer papperskorgar en gång per dag på de flesta områden. Större sopor såsom påsar, flaskor och burkar tas bort kontinuerligt. På vissa områden sker städning och tömning av papperskorgar mer sällan. Hundlatriner töms en gång i veckan. Städning är ett område där vi alla kan hjälpa till.
Enligt 12 § i de lokala ordningsföreskrifterna, står det att hundar ska alltid hållas kopplade i kommunens tätorter. Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden. När en hund inte hålls kopplad, ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.
Träden gör våra tätorter grönare, vackrare och renare och det finns många skäl till att skydda dem. Vi beskär/avverkar nästan enbart av säkerhets- eller framkomlighetsskäl. Vi prioriterar åtgärd av kommunala träd som står utmed gata, gång- och cykelväg samt i våra parker. Varje enskild fastighetsägare ansvarar för att egna träd, buskar och häckar inte växer så att trafiksäkerhet, sikt och framkomlighet hotas.