Staffan Uddemar, ägare står i sin butik.
Staffan Uddemar, ägare. Fotograf: Jessica Dahlén

Företagsintervju: Habo Outdoor and Hunting/Ra-ta-ta

Sedan 1 år tillbaka drivs butiken Ra-ta-ta av Staffan Uddemar. Men det var inte helt självklart att han skulle ta över en smådjursbutik, egentligen var det jaktintresset som blev startskottet för en ny karriär.

Vi träffar Staffan i hans butik på Jönköpingsvägen 22 i Habo. Butiken är nyligen omgjord och uppfräschad och är uppdelad i en jaktavdelning och en avdelning för smådjur. Det märks att Ra-ta-ta är en uppskattad butik i Habo, flera gånger under vår intervju kommer det in kunder som vill köpa alltifrån kattsand till hundmat.  

Från webbutik till butik i Habo

För nästan exakt ett år sedan tog Staffan Uddemar över butiken Ra-ta-ta i Habo. Men det hela började med att Staffan för några år sedan fick upp ögonen för jakt.

– Jag träffade en kompis som hade en jaktbutik och tillsammans började vi spåna på ett franschisekoncept. Så i början av 2022 startades Habo Outdoor and Hunting och i samband med det en webbutik. Tanken var först att ha en liten butiksyta i Habo där kunderna kunde komma förbi och klämma och känna på kläderna och produkterna som jag sålde via webbutiken. Men i samma veva hörde den dåvarande ägaren till Ra-ta-ta av sig och frågade om jag ville ta över verksamheten och lokalen och 1 september 2022 blev det verklighet, berättar Staffan.

Det är anledningen till att Staffan idag driver två företag, både Ra-ta-ta och Habo Outdoor and Hunting. Han jobbar 20 % med Habo Outdoor and Hunting/Ra-ta-ta men har också kvar sin tjänst hos Canon Business Center i Jönköping där han jobbar 80 %.

Kunder och mervärde

Största delen av Ra-ta-tas kunder kommer från närområdet, något som visar på att kunderna gillar att handla lokalt.

–Våra kunder kommer främst från Habo, Mullsjö, Bankeryd och Tidaholm. Det känns väldigt roligt att många kunder väljer att handla lokalt och inte åka in till stan. Det som är fördelaktigt för oss är att det i nuläget inte finns någon konkurrens på hundmat och kattmat i närområdet. Jag tror också att många kunder väljer att handla hos oss då vi gillar att ge det där lilla extra. Vi kör till exempel ut varor till kunderna kostnadsfritt, något som är väldigt uppskattat. Det kostar oss lite extra men vi tänker att det ger så mycket mer tillbaka. För oss är det också viktigt att ta sig tid när kunderna besöker butiken och ge små tips och råd, säger Staffan.

Driva företag i Habo

–Det känns väldigt bra att mina företag är placerade just i Habo och att jag får bidra till den lokala handeln. Jag får ofta positiva kommentarer från Habobor som uppskattar att de kan handla lokalt och inte behöver åka in till Jönköping. Jag är också med i Företagarnas i Habo, något som är både bra och lärorikt.

Den största utmaningen

Att driva företag är inte alltid enkelt och även för Staffan och Habo Outdoor and Hunting/Ra-ta-ta så finns det utmaningar.

–Det är väldigt svårt att komma högt upp i Googles ranking, speciellt gällande jakt där det är väldigt hård konkurrens. För att synas högt upp i rankingen krävs också stor marknadsföringsbudget, något som är svårt för mig som litet företag att få fram. Det är också tufft att matcha priserna på sortimentet mot de större butikerna. Största konkurrenten är helt klart JAKTIA, men samtidigt är jag unik då jag har tagit in märken som inte andra butiker har, menar Staffan.

Framtiden

–Jag hoppas att jag framöver jobbar heltid med Habo Outdoor and Hunting/Ra-ta-ta. Det skulle vara väldigt roligt att få igång jakt- och outdooravdelningen ordentligt. Jag ser också fram emot att lansera mitt nya foder på marknaden med eget namn och märke. Eftersom jakten är ett stort intresse för mig så skulle det vara roligt att ha en jakthund, jag har hund idag men det är en sällskapshund, avslutar Staffan.