Rikard Westrin, VD Natumin Pharma.
Rikard Westrin, VD Natumin Pharma. Fotograf: Amanda Månsson.

Företagsintervju: Natumin Pharma

Natumin Pharma utvecklar, producerar och skapar ledande hälso- och skönhetsprodukter. Vi möter Rikard Westrin för att höra mer om företaget som är sprunget ur en lokal hälsobutik i Tenhult och idag säljer produkter över hela världen.

Om du någon gång passerat Sjogarpsrondellen har du förmodligen sett Natumin Pharma. Bredvid rondellen mellan väg 195 och Bränningeleden ligger några vita produktionslokaler ihopsatt med en kontorsbyggnad. På skylten står det Medica Natumin eftersom Natumin Pharma tidigare var ett av tre bolag i den koncernen. I maj 2022 blev de uppköpta av det Stockholmsbaserade investmentbolaget Humble Group och inom kort kommer nya skyltar att skruvas upp.

Natumin Pharma etablerades i Habo 2012 och här sker all produktion. Företaget har 27 anställda med olika roller, bland annat kundsupport, inköpare, produktionsutvecklare, kvalitetstekniker och produktionspersonal.

Ett företag med tre huvudsysslor

Natumin Pharma tillverkar sina egna produkter, både kosttillskott och kosmetika, som säljs på alla kontinenter. Historiskt sett har den internationella marknaden dominerat, men just nu är Norden den marknaden som växter allra snabbast. I Sverige kan produkterna köpas via t.ex. hälsokosthandlare, kosmetikföretag och viss dagvaruhandel.

Utöver att skapa sina egna produkter jobbar företaget med legotillverkning. Det innebär att de utvecklar och tillverkar produkter utifrån kunders recept. Legotillverkningen växer snabbt och intresset för samarbete är stort.

- Vi får ungefär 2-3 förfrågningar per vecka från kunder som vill inleda ett samarbete. Det kan antingen vara någon som har en idé eller ett visst ämne som de vill att vi utvecklar, eller någon med ett färdigt koncept som vi ska tillverka. Det finns så mycket passionerade människor men tyvärr behöver vi tacka nej till många. För att vi ska kunna inleda ett samarbete behöver produktionen ske i en viss volym som inte alla kan matcha, säger Rikard.

Natumin Pharma är även agenturer för råvaran C-vitamin som de distribuerar och säljer på den europeiska marknaden.

En framtid med siktet inställt på tillväxt

Rikard rekryterades som VD i juni 2022 efter att ha analyserat företaget under en period. Han är uppvuxen i Bankeryd och har arbetat med personalfrågor i över 20 år, närmast i rollen som fabrikschef på Kinnarps. Rikard är i grunden ingenjör och har ett stort intresse för siffror och analys. Och för människor.

- Jag har alltid haft ett stort intresse för människor och hur människokroppen fungerar. Så jag tycker att det är fantastiskt roliga produkter att arbeta med. Att både produktionen och kunderna dessutom är fantastiska får ses som en fin bonus, säger Rikard.

Hans uppdrag i företaget är främst att växla upp och öka produktionen.

- I dagsläget omsätter vi 70 miljoner kronor och levererar en stor mängd kosmetik och kosttillskott var dag. Vi har stora och högkvalitativa lokaler som skulle kunna producera ännu mer så det har vi siktet på framöver, avslutar Rikard.