Pengar regnar ner från ovan.

Hur gör du med dina pengar?

Vi pantar burkar, byter bränsle och äter mindre kött, men hur miljö- och hållbarhetsanpassat är egentligen vårt sparande? Läs mer om hur du sparar hållbart och varför det är viktigt i månadens hållbarhetstips!

Alla är vi fondsparare oavsett om vi vill det eller inte. I den allmänna pensionen finns nämligen PPM-fonderna. Många av oss försöker leva mer miljöanpassat, men hur våra fonder egentligen placeras har vi oftast ingen aning om.

Detta kan du göra:

  • Pensionen - Gå in på Pensionsmyndighetens webbplats och kolla om ditt fondval är grönt. Byt annars till en likvärdig fond med bättre miljöprofil. Använd filtreringsfunktionen för att hitta rätt.
  • Sparandet - Kolla om din bank tillhör de bästa på listan hos Fair Finance Guide. Om din bank jobbar som den ska kan dina sparpengar göra nytta för miljön.

Mer om hållbart sparande och vad du bör hålla utkik efter

  • Fair Finance Guide. Här kan du se hur bankerna sköter sig i olika miljö-, hållbarhets-, och etikfrågor. Alltifrån biologisk mångfald och klimatförändringar till korruption och mänskliga rättigheter.
  • Hållbarhetsprofilen. Här hittar du fakta om fonder som banker och fondbolag själva lyfter fram som gröna och hållbara.
  • Morningstars hållbarhetsbetyg. Den internationella jätten som länge gett stjärnbetyg till hur fonderna presterar finansiellt ger även ett hållbarhetsbetyg i form av glober från betyget 1 till 5. De baseras på tre kategorier – miljö, sociala frågor och styrning. Morningstar redogör även för fonders CO2-riskvärde samt exponering mot fossila bränslen.