Ulrika Rosander, vd står utanför Habo Energi.
Ulrika Rosander, VD och Koncernchef. Fotograf: Mats Olofsson

Företagsintervju: Habo Energi

I knappt ett år har Ulrika Rosander varit VD för de kommunala bolagen – Habo Energi, Habo Kraft och Habo Bostäder.

Det var inte många veckor som hon fick möjlighet att känna sig ny på jobbet. Ulrika tillträdde sin nya tjänst under en minst sagt turbulent period, mitt under energikrisen när elpriserna hade skjutit i taket.  

När vi möter Ulrika i receptionen på Habo Energi kommer hon direkt från ett möte med Hyresgästföreningen gällande hyresförhandlingar. Hon ställer snabbt om för en intervju med oss och efter det ska hon direkt vidare för ett lunchmöte. Ulrikas kalender är fulltecknad och hon jobbar med många olika frågor samtidigt, det är en av anledningarna till varför hon trivs så bra i sin nya roll.

– Habo Energi är ett bolag som befinner sig i en väldigt spännande bransch och som jobbar med spännande frågor inom samhällsutveckling. Det känns också väldigt bra att jobba i just Habo. Det är en liten men kaxig kommun som vågar sticka ut, men också en attraktiv och företagsdriven kommun. Det är viktiga bitar för mig för att vilja jobba inom kommunen, säger Ulrika.

Från Norrtälje till Habo

Ulrika bor sedan många år tillbaka i Jönköping. Hon flyttade från Norrtälje till Jönköping i mitten på 90-talet, då började hon plugga till jurist på Handelshögskolan och fortsatte sedan doktorera i skatterätt. Ulrika har en gedigen erfarenhet inom både privat- och offentlig sektor. Utöver sin utbildning på Handelshögskolan i Jönköping så har hon forskat och undervisat på högskolan i Jönköping, arbetat som chefsjurist på Jönköpings kommun, som juridisk rådgivare på PVC, startat upp June Avfall samt gjort om Destination Jönköping till ett bolag. Det var också där som Ulrika fick sitt första VD-uppdrag. Men närmast kommer hon från Anicura Djursjukhus i Jönköping där hon har arbetat som VD och regionchef i 5 år.

– Min drivkraft har alltid varit att jobba med bolag, samhällsutveckling och människor. Därför trivs jag väldigt bra med att jobba med de kommunala bolagen. Det är en perfekt mix av samhällsuppdrag, näringsverksamhet och ledarskap. Att tillsammans med medarbetare och deras kompetenser bygga ett riktigt bra lag är något jag brinner för, säger Ulrika.

Lojala medarbetare som bryr sig om Habo

Det märks att Ulrika trivs i sin roll som VD och koncernchef, har ett stort engagemang för branschen och är mån om sina medarbetare. Ulrikas första uppfattning var att det var många medarbetare som hade jobbat länge inom bolagen, som är lojala sina uppdrag och som har en stor vilja att förändra och göra det bästa för Habo.

– Jag är väldigt imponerad av all kompetens som finns inom bolagen och under 2022 så har vi fyllt på en del vakanser. Det har varit viktiga nyckelspelare som har gjort att vi har kunnat bygga ett ännu bättre lag. Den senaste medarbetarundersökningen visar på bra siffror, något jag är väldigt glad över. Min uppfattning är att bra interkommunikation är grunden för en lyckad organisation. Att spela med öppna kort och låta medarbetarna får ta del av vad som händer och vad som är på gång, fortsätter Ulrika.

Ett litet bolag med många stora projekt

Habo Energis devis är ”för ett levande samhälle” och det bidrar Habo Energi i högsta grad till. El, värme, bostäder och fiber, allt under samma tak och en trygghet för Habos invånare och företag. En organisation där det alltid händer något nytt och spännande. Habo är en expansiv kommun vilket gör att elbehovet i samhället växer och arbetet med att säkra framtida elnätskapacitet blir allt mer i fokus.

– För oss är det viktigt att hela tiden vara steget före, därför är vi ute på en hel del företagsbesök. Det är ett sätt för oss att ta del av företagens behov om 10 år och börja jobba för det redan nu, säger Ulrika.

I samband med skenande elpriser så finns det en hel del oroliga kunder som behöver bemötas. Något som Habo Energi är väldigt duktiga på.

– För oss är våra kunder oerhört viktiga. Vi vill därför vara tillgängliga så mycket det bara går. Vi ser till att finnas för våra kunder på många olika sätt. Kunderna ska kunna nå oss både via mejl, på plats och framför allt via telefonen. Där har vi jobbat hårt för att inte ha några väntetider och ha tid för att stötta våra kunder. Ett arbete vi har lyckats bra med då vi har en hög kundnöjdhet, berättar Ulrika.

Att Habo Energi är ett litet bolag med många stora projekt går inte att missa. Ulrika berättar för oss om flera stora projekt som är på gång.

– Just nu är vi i full gång med att bygga ihop fjärrvärmenätet med Jönköping. Så istället för att vi har en panna där vi eldar för värme och varmvatten så kan vi ta värmen från kraftvärmeverket på Torsvik. Ett bra sätt att spara in på stora investeringar när Habo växer. Om tidsramen följs så ska det arbetet vara klart i november. En annan del som vi också bygger ut är fibernätet. Idag har 90 % av Habo kommun fiber, men vi vill självklart komma upp i en ännu högre siffra, säger Ulrika. Även laddinfrastrukturen är ett pågående arbete hos oss och där har vi ett viktigt samarbete med Habo kommun. Fler laddstolpar och fler betalningslösningar behövs och vi måste vara redo att tillgodose det ökade behovet, fortsätter Ulrika. När det gäller Habo Bostäder så är det tuffare tider, det är det för de flesta bostadsbolagen. Men det som är roligt är att det pågår en ny detaljplan för Habo centrum. Fler bostäder och butikslokaler är på gång, en välbehövlig och spännande utveckling, menar Ulrika.

En stabil spelare med flera fokusområden

Intervjutiden är nästan slut men det finns en fråga till som vi gärna vill få svar på, och det är var Ulrika tror att Habo Energi är om 5 år?

– Jag ser stora möjligheter för Habo Energi att utvecklas. Vi vill vara en stabil spelare för Habo som kan trygga elkapaciteten, göra fjärrvärmen attraktiv och som är en samhällsbyggare. Vi ser fram emot att ta ordentliga kliv kring hållbarhet och då kunna samla olika aktörer inom Habo kommun och hitta bra samarbeten. Vi har flera fokusområden de närmsta åren. Kanske klassiska områden, men för oss väldigt viktiga. Vi vill vara en attraktiv arbetsplats, vara våra lokala kunders förstahandsval och bygga upp en hållbar ekonomi över tid, säger Ulrika.

 Innan vi tackar för oss så kan vi inte undgå att ställa en fråga till; har du något drömprojekt som du skulle vilja jobba med? Ulrika ler och svarar:

– Inget drömprojekt, men jag gillar att få till förändringar, då tillför jag mest värde. Jag gillar också att jobba i gränslandet mellan juridik och verksamhetsledning, där olika yrkeskompetenser möts. Då trivs jag som allra bäst.