Förhandsbesked
Ska du bygga på landsbygden så kan du läsa om våra riktlinjer här: Riktlinjer för byggnation på landsbygden.
Om du har planer på att bygga något som kräver bygglov kan du först söka ett förhandsbesked.
Det är vanligast att söka förhandsbesked när man vill uppföra en byggnad på en obebyggd tomt utanför ett område med detaljplan eller områdesbestämmelser. Finns det en detaljplan för området är ett förhandsbesked oftast onödigt eftersom förutsättningarna regleras i planen och du kan istället ansöka om bygglov direkt.
Om man vill stycka av mark till en ny fastighet kan det vara lämpligt att först söka förhandsbesked eftersom detta underlättar lantmäteriets handläggning.
Ett förhandsbesked kräver inte lika mycket ansökningshandlingar som en ansökan om bygglov. Förhandsbeskedet säger om du får bygga på platsen utan att du behöver ta fram ritningar på det du vill bygga. På så sätt kan du slippa lägga ner tid och pengar på en bygglovsansökan i onödan. Det du skickar in är en situationsplan över platsen med föreslagna gränser för den nya tomten eller avstyckningen med byggnaden och eventuella tillfartsvägar inritade. Om du ska anlägga ett eget avlopp ska du redovisa hur det ska lösas.
Du ansöker om förhandsbesked digitalt via vår e-tjänst ansökan om lov.
När du ansöker om förhandsbesked underrättar byggnadsnämnden grannar och andra som berörs, och ger dem möjlighet att yttra sig. I vissa fall får också Trafikverket, elbolag, telebolag, länsstyrelsen eller andra berörda myndigheter yttra sig.
Grannar och andra berörda har oftast två till fyra veckor på sig att svara byggnadsnämnden.
Beslut i ärenden om förhandsbesked ska tas inom tio veckor ifrån det att du fått ett meddelande om att ärendet är komplett. Tiden får förlängas en gång med högst tio veckor.
Prövningen görs mot kraven i plan- och bygglagen och riktlinjerna i kommunens översiktsplan. Det finns många faktorer att beakta. Byggnaden ska passa in på platsen med tanke på landskapsbild och den bebyggelse som redan finns i närheten. Avståndet mellan byggnaden och exempelvis naturområden, fornminnen, vägar, ledningar i marken och luften ska vara tillräckligt. Det måste vara möjligt att anlägga en väg fram till byggnaden som ska vara tillgänglig för både sophämtning och räddningstjänst. Vatten och avlopp måste också gå att ordna.
Ett positivt förhandsbesked ger dig rätten att bygga det förhandsbeskedet gäller, under förutsättning att du ansöker om bygglov inom två år från det att förhandsbeskedet vann laga kraft. Det innebär att du måste söka bygglov inom den tiden om du vill använda förhandsbeskedet.
Byggnadsnämnden kan under de två åren inte avslå en bygglovsansökan för den åtgärd som förhandsbeskedet gäller men det förutsätter att din ansökan om bygglov stämmer överens med ditt förhandsbesked.
Ibland innehåller beslutet vissa villkor, till exempel lantlig bebyggelse med röda tak och träfasad, ute på landsbygden.
Innan du börjar bygga måste du ansöka om och invänta beslut om bygglov och startbesked.
Om du får ett negativt förhandsbesked kan du överklaga beslutet till länsstyrelsen. De prövar självständigt ditt överklagande.
Byggnadsnämnden tar ut en avgift för handläggningen enligt fastställd taxa för förhandsbesked om 14 039 kronor. Räkna med att det kan tillkomma kostnader för till exempel grannhörande om det behövs i ditt ärende.