Emma Selldén, grundare av Bytt blir nytt står i sin butik.
Emma Selldén, grundare av Bytt blir nytt. Fotograf: Amanda Månsson.

Företagsintervju: Bytt blir nytt

I bottenvåningen av det anrika Folkets hus driver Emma Selldén Bytt blir nytt - en second hand butik med det lilla extra.

Bytt blir nytt säljer kläder, inredning och gröna växter på kommission. Det innebär att privatpersoner lämnar in artiklar och butiken säljer dem vidare mot en del av vinsten.

- Jag tror att alla har något hemma, inredning eller klädesplagg, som man inte använder. Man vill inte skänka det men mäktar inte med att lägga ut det på annons. Då kan man lämna in det till mig så säljer jag det och man får 40 %, berättar Emma.

Varje detalj är noga utvald

I butiken är varje detalj vald med omsorg och noga utplacerat. Hyllorna med inredning är färgkoordinerade och kläderna hänger prydligt i olika sektioner.

Ledorden för det som Emma tar emot är att det ska vara i tiden och i årstiden. Sen är det självklart viktigt att allt som lämnas in är helt och rent för att behålla rätt känsla i butiken.

- En del som kliver in i butiken frågar om det är en second hand butik de har kommit till. För mig är det viktigt att det ska vara mer av en butikskänsla snarare än loppis och då behöver jag ställa krav på det kunden lämnar in, berättar Emma.

Alla artiklar får 60 dagar i butiken. Det som inte säljs får kunden antingen tillbaka eller så lämnas det till Bankeryds second hand.

- Det känns bra både för mig och för kunden att det som inte säljs skänks till behövande, säger Emma.

Emma plockar upp varor i butiken.

Idén föddes ur drömmen av att styra sin tid

Emma har jobbat större delen av sitt liv inom vården. Hon har alltid trivts med sitt jobb, men den senaste tiden började hon längta efter ett arbete där hon kan styra sin tid och underlätta vardagspusslet.

Emma är god vän med Marika Lindblom som driver Vildungar i Habo, en barnbutik som säljer på kommission. I mars 2022 föddes idén om att skapa ett komplement till Vildungar som inriktar sig mot vuxna.

- Jag stormade in till Marika och presenterade min idé. Marika tyckte att det var lysande och vi började direkt komma på mer och mer som butiken skulle kunna sälja, berättar Emma.

Därefter började resan med budgetkalkyler, undersökning av bolagsformer och jakten på rätt lokal. Efter några turer fick hon chansen att besöka Folkets hus och den rätta känslan infann sig direkt.

- Jag kände så fort jag klev in här att det skulle kunna bli bra. Det är en stor och luftig lokal. Dessutom finns det personalutrymmen, kök och en hel källare till lagerhållning, säger Emma.

Lagret i källaren.Lagret i källaren där Emma förvarar mängder med inlämnade artiklar.

Framtidsvisioner

Emma är i dagsläget tjänstledig från sitt jobb och måste inom kort fatta ett beslut om hur hon ska gå vidare. Och än så länge trivs hon mer än bra.

- Jag känner inte ens att jag jobbar - det här är mitt liv! Just nu jobbar jag dock lite för mycket och måste hitta en bra balans. Inom kort kommer det tre personer som ska arbetsträna i butiken. Det känns fantastiskt att jag kan få den hjälpen samtidigt som jag kan göra en insats för människor som behöver det stödet, berättar Emma.

Visionen för framtiden är att expandera och kunna erbjuda fler kategorier till försäljning, allt från ridsport och golfutrustning till verktyg.