Tre leende kvinnor i likadana vinröda pikétröjor.
Ida Qvist, restaurangbiträde, Viktoria Tiberg, konditor och Madlen Johansson, ägare av The view Sweden.

Företagsintervju: The view Sweden

Efter att länge drömt om att skapa en mötesplats i Brandstorp öppnade Madlen Johansson The view Sweden i december 2023 – en restaurang, ett café och en husbilscamping med en fantastisk utsikt som gett företaget sitt namn.

På Häldetorp i Brandstorp kan du numera campa, luncha, fika och umgås – allt med en utsikt över Vättern och mysiga hästhagar. Madlen Johansson, ägaren av The view Sweden, har sedan många år tillbaka drömt om att skapa en mötesplats i Brandstorp.

– Det här är min och min mans gård. För cirka 12 år sedan började vi ha lite hästhoppnings- och dressyrtävlingar på gården och hade ett litet café i samband med det. Redan då började jag tänka på hur jag kan göra det här bättre, berättar Madlen.

Verksamheten började med ställplatser och har sedan vuxit ytterligare med restaurang och café som öppnade i slutet av 2023. Här finns också två övernattningsstugor att hyra.

Varje vardag serveras det lunch mellan 12 och 14. Lunchen består av en rätt i veckan – veckans husmanspecial som kan vara till exempel köttbullar och potatismos, skomakarlåda eller rårakor med fläsk. På kvällarna finns det fyra rätter att välja på och under hela dagen finns det fika och nybakat bröd att köpa.

– Det här blir den första säsongen för oss, än så länge har vi ingen aning om hur det kommer bli framöver. Hittills har det gått över förväntan och det är många som hittar hit och äter lunch, berättar Madlen glatt.

Satsar på aktiviteter och evenemang

Framöver kommer det hända mycket på The view Sweden. I maj är det ”Spring grand opening” – ett tre dagar långt invigningsevent i samband med Kristi himmelsfärd. Eventet börjar på fredagen med afternoon tea, följt av grillafton på lördagen och avslutas med brunch på söndagen.

Madlen planerar också att ha flera andra typer av evenemang framöver, som filmquiz-kvällar och tipspromenader och after works. Hon vill att fler ska besöka henne och bara kunna sitta och prata och umgås med varandra.

– Det handlar inte om att de ska komma hit och handla jättemycket, utan jag vill erbjuda en plats att mötas utan prestation. Det är flera som har kommit hit och träffat på personer som de inte sett på över 10 år, då blir man glad i hjärtat, säger hon med ett stort leende på läpparna.

Madlen är inte rädd för att tänka utanför ramarna när det kommer till sina evenemang. På julbordet i december fanns bland annat tapas och pizza och påskafton kommer att firas med räkfrossa.

Ett öga för detaljer

Madlen berättar att hon har lagt mycket tid på restaurangens inredning och helhetsintryck. Allt från golv till stolar och andra inredningsdetaljer har hon köpt på auktion och åkt runt och hämtat med sitt hästsläp. Inne i restaurangen upptäcker man som besökare hela tiden nya detaljer i inredningen, som buketter med rosor i taket och specialgjorda sällskapsspel.

– Det ska kännas som att du kommer hem till mig för att äta eller fika och du får stanna så länge du vill. Du slipper dessutom orosmomentet i att behöva lämna hunden i bilen, här är hundar också välkomna in, säger hon.

Matsalsdelen på The view Sweden. Här kan du, när rutorna inte är täckta av is, blicka ut över den vackra vätterutsikten.

Vill gynna bygden

Målet med The view Sweden är det ska vara en mötesplats för de som bor i bygden och samtidigt locka fler att besöka Brandstorp och få ta del av den vackra vyn och miljön.

– Det är en så föränderlig miljö här, vädret och utsikten kan se olika ut varje timme, berättar Madlen och blickar ut genom fönstret.

I nuläget jobbar Madlen och två anställda heltid med The view Sweden. Hon har dessutom anställt flera ungdomar som bor i Brandstorp som kommer och hjälper till under kvällar och helger.

– Det här kommer skapa många jobb för personer som bor i bygden, säger hon.

Madlen är mån om att aktörerna som finns i Brandstorp inte ska utmana varandra utan snarare gynna varandra och hjälpas åt med att locka folk till Brandstorp.

– Jag vill att det ska gå bra för alla. Vi behöver stötta varandra och hjälpas åt, det är viktigt på landsbygden, säger hon.

Framtiden

Redan nu har hon haft besökare från flera platser runt om i Europa och restaurangen har varit fullsatt under flera helger. Nu ser Madlen med spänning fram emot att det ska bli vår och sommar då säsongen drar igång ordentligt.

Att Madlen är en idéspruta som brinner för sitt entreprenörskap råder det inga tvivel om och hon har redan börjat planera för hur hon ska fortsätta utveckla sin verksamhet och gynna bygden ännu mer.

– Jag stannar inte vid att det här är färdigt nu när vi har öppnat utan jag har hela tiden nya mål på hur jag kan fortsätta utveckla verksamheten. För att kunna göra det jag vill framöver så behöver jag mer personal. Jag letar efter folk som vill vara med på den här resan och tycker att det är kul att engagera sig i platsen. Jag tror att vi skulle kunna skapa magi här uppe, avslutar Madlen.