Vilda djur och djurhållning

Det händer ibland att vilda djur tar sig in i tätbebyggda områden och ställer till besvär för människor. Här finns information om vad du ska göra när olika djur är till besvär.

Vilda djur kan söka sig till tätorter och orsaka problem. Det finns alltid ett skäl till att djur söker sig till ett visst område. Det kan finnas mat, lämpliga boplatser eller skydd. Vill du inte ha djuren i din närhet, får du försöka låta bli att erbjuda det de vill ha. Det är fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder vid problem med djur.

Kommunala skyttar

Om du har fått in djur i din trädgård som kan orsaka skador på din egendom eller sprida smitta, ansvarar du själv för att ta bort djuren. Du kan ta hjälp av en jägare, men om fastigheten ligger inom tätbebyggt område måste det vara en kommunal skytt. Här är det viktigt att du tänker på att det är du som är beställare och inte kommunen. Det innebär att du får stå för eventuella kostnader till skytten när denne utför uppdrag på din fastighet.

Inom tätbebyggda områden får skjutning endast utföras av en person som har tillstånd av polisen att använda skjutvapen i tätbebyggda områden. Om du hittar ett skadat däggdjur eller en skadad fågel ska du kontakta polisen. Då kan du få hjälp med att bedöma om djuret ska avlivas eller om det kan föras till en rehabiliteringsanläggning. Polisen har adressen till godkända anläggningar.

 

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att hantera vilda djur som stör eller orsakar betydande skador. Kommunen har inget juridiskt ansvar för vad som händer på privatägd mark. Om du är hyresgäst eller bor i en bostadsrättslägenhet tar du först kontakt med fastighetsägaren eller föreningen.

 

På kommunal mark

Kommunen kan agera om problem med skadedjur innebär en olägenhet (det vill säga problem) för människors hälsa eller miljön, utifrån miljöbalkens regler. Med det menas att det är en störning, som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka och skada hälsan och som inte är obetydlig eller kortvarig. Då kan kommunen ställa krav på att fastighetsägaren åtgärdar problemen. Kostnaderna för dessa åtgärder betalas av fastighetsägaren.

 

Förebyggande åtgärder

Som fastighetsägare har du ett förebyggande ansvar för att hålla djur borta från tomten eller bostadsområdet. Du kan försöka ”viltsäkra” din trädgård genom att plocka bort fallfrukt, hägna in planteringar eller göra liknande åtgärder.

 

Anser du att det är orimligt många djur och att de vistas i just din trädgård dagligen kontaktar du Länsstyrelsen. De hanterar viltfrågor i länet och kan besluta om djur ska skjutas av. Allt regleras av jaktlagen, vilken kommunen inte har tillsyn över.

 

Om djuret är ett direkt hot, har hamnat inom ett tätbebyggt område och inte hittar ut eller är skadat kontaktar du Polisen på telefonnummer 114 14. Polisen är den myndighet som har tillstånd att skjuta inom tätbebyggda områden och kan hantera farliga situationer snabbt.