Anna Lundkvist, ägare sitter framför ett tält.
Anna Lundkvist, ägare. Fotograf: Jessica Dahlén

Företagsintervju: Vättervy Glamping

Det är inte alla företag som har besökare från hela världen, men det har Vättervy Glamping. En idyll på Kärnekullavägen som har växt fram under många år och där möten mellan människor har blivit en vardag.

När vi svänger in mot Vättervy Glamping möts vi först av Anna och Magnus Lundkvists hus, men bakom det har paret satt upp tre glampingtält samt byggt ett ravinhus och ett utekök. Mellan tälten och bostadshuset ligger en fantastisk trädgård full av blommor, träd, frukt och bär. Men även hönor, kaniner och en damm med fiskar finns i trädgården och allt detta får Vättervy Glampings gäster ta del av.

Från kallskänka i Gränna till Glampingägare i Habo

Allt började när Anna som 14 åring fick jobb som smörgåsnisse på Gyllene Uttern och efter det köpte ett litet café i Huskvarna.

– Caféet blev startskottet på den här resan. Efter några år byggdes det om till restaurang och till sist hotell. Jag drev krogen i Huskvarna som senare blev Huskvarna Stadshotell, men 2007 valde jag att sälja och istället köpa Lillgården i Bankeryd. Det kändes så bra att jobba 5 dagar i veckan och vara ledig på helgerna. Men efter ett tag blev det för mycket jobb och event även på helger. Kroppen sa ifrån av all stress och jag bestämde mig för att sälja Lillgården för att ta ledigt ett år. Men efter en vecka dök Alvekrans, Macken i Bankeryd upp och då kunde jag och Magnus inte motstå att köpa den, säger Anna.

Att starta en glamping var ingenting som Anna och Magnus hade överst på sin lista, det var något som bara blev. Det hela började för fem år sedan när de hittade sin drömtomt och Anna valde att trappa ner på macken och sälja sin del till Anders Åberg. Han och Magnus äger och driver idag macken tillsammans.

– Vi köpte som sagt vår tomt för fem år sedan och vi flyttade hit för 4 år sedan. Till en början bodde vi i attefallshuset och när vi kunde flytta in i vårt nuvarande hus började vi hyra ut attefallshuset. Det sådde ett frö som gjorde att vi sedan ville utöka vår lilla verksamhet. Det resulterade i tre glampingtält och ett ravinhus. Vi planerar även att bygga tre stycken trädkojor i ravinen, fortsätter Anna.

Besökare från hela världen

Trots vädret så har det har varit en fullbokad sommar för Vättervy Glamping. Framför allt så har sista-minuten-bokningarna stuckit iväg sista tiden.

– Det är många som är på genomresa och vill ha ett boende snabbt och smidigt för en natt. De flesta som bor hos oss är från Sverige, men vi har väldigt många gäster från Danmark, Tyskland, Belgien och Nederländerna. Det är fantastiskt att se alla möten mellan olika människor med olika bakgrunder. Höjdpunkten för mig är när jag serverar frukost och pratar med gästerna, det mötet betyder väldigt mycket. Jag får lära mig nya saker och vissa gäster har jag fortfarande kontakt med, säger Anna.

Två glampingtältTvå av tre glampingtält.

Ravinhuset inifrån.Ravinhuset.

Verksamheten

Att Vättervy Glamping har ett fantastiskt läge tycker nog alla som besöker denna plats. Förutom de tre glampingtälten, en stuga med eget kök, dusch och toalett samt ett ravinhus med fyra sängplatser finns det även ett stort utekök som gästerna har fri tillgång till. Uteköket är välutrustat och enligt Anna är pizzaugnen det mest populära inslaget i köket men också frukosten som varje morgon serveras av Anna.

– Bokar man en natt så ingår det alltid frukost. Övriga måltider handlar gästerna ofta mat i någon av våra matbutiker och lagar sedan egen mat i uteköket. Det är så fint att se hur gäster från olika platser och länder finner varandra, säger Anna.

Från början trodde Anna och Magnus att det mestadels skulle vara par som skulle vara intresserade av att övernatta i ett glampingtält, men det har varit många barnfamiljer som har bokat.

– Det är roligt att se att det är så många olika åldrar och typer av människor som kommer till oss och att alla verkar trivas lika bra. Vi har fått förfrågningar om att göra detta till en plats för kickoff och företagsevent och tjäna pengar på det sättet, men det har vi sagt nej till. Vättervy Glamping handlar om en livsstil, jag vill göra det som känns lustfyllt och det gör jag idag, fortsätter Anna.

Uteköket.Uteköket.

Uteköket i närbild.Detaljer uteköket.

Största utmaningen

Att driva företag innebär ofta både stora och små utmaningar, allt ifrån ekonomi till personal. Men för Vättervy Glamping är den största utmaningen något helt annat.

– För oss är det definitivt vädret. Det kan ställa till det så mycket, speciellt när det blåser storm. En annan utmaning är hur många dagar vi ska hyra ut åt gången. Vi har sett att gäster som bor två eller tre dagar är mest nöjda. Då hinner de få en helhetsupplevelse, samtidigt vill man inte begränsa de gäster som bara vill hyra en natt. Jag har som mål att jobba 110 dagar om året och sedan vara ledig resten, något som är väldigt svårt att hålla. För när man som jag gillar att jobba och alltid har mycket idéer är det inte lätt att begränsa sig, säger Anna.

Att våga lyssna på kroppen och ta hand om sig själv

– Jag har jobbat i stressen i hela mitt liv, till slut funkade det inte längre. Då sa min man Magnus att jag skulle gå hem, att det löser sig. Så då gjorde jag det och sedan har detta kommit till oss. Det har nog alltid varit en dröm, att ha något litet och att kunna odla sitt eget. Det känns som jag har hamnat i paradiset, att varje morgon få vakna upp och ta en runda i trädgården och andas betyder oerhört mycket, menar Anna.

Hängmatta.En mysig hörna för avkoppling.

Framtiden och drömprojekt

Anna har hunnit med mycket i sitt arbetsliv och det är lätt att tro att Vättervy Glamping är det sista projektet, men så är det inte.

– Mitt drömprojekt är att köpa och renovera ett bed and breakfast eller kanske ett slott utomlands eller i Sverige. Men just nu har jag det bästa jobbet man kan tänka sig, att varje morgon vakna upp till det här och ta det i min takt. Efter många år med stress är det viktigaste för mig att lyssna på kroppen och vara rädd om mig. Man vet aldrig hur framtiden ser ut, men oavsett vad jag tar mig an så kommer mötet med människor vara det som driver mig allra mest och något jag aldrig vill sluta uppleva, avslutar Anna.