Trumpet.

Trumpet, trombon, valthorn och tuba

Dessa vackra, blanka och kraftfulla instrument har fascinerat människan sedan urminnes tider. Mycket förenklat kan man säga att det är föregångare till dagens mobiltelefoner, då man tidigt använde instrumenten till att signalera över stora avstånd. Främst inom det militära för att ge order om att både vakna, somna, äta eller gå till anfall.

Lika starkt som du kan spela så kan du även spela väldigt svagt och mjukt, vilket får anses vara tjusningen och det roliga med dessa solo- och orkesterinstrument.

Trumpet, trombon, valthorn och tuba tillhör samma familj och kallas bleckblåsinstrument eller brassinstrument. För att få dessa att låta så blåser du luft genom ett munstycke samtidigt som du gör ett getingliknande ”surr” på läpparna. Tuban har ett större munstycke än trumpeten och valthornet och trombonen lite mitt emellan.

Det brukar inte vara några problem att spela något av dessa instrument. Eftersom våra läppar ser lite olika ut kan det vara så att exempelvis trombonens munstycke passar lite bättre. Det är inte ovanligt att man hoppar runt och testar lite på de olika brassinstrumenten det första spelåret.

Du spelar enskilt eller i en liten grupp och i början sker undervisning på skoltid om det är möjligt. Du får även möjlighet att spela tillsammans i orkester när du har lärt dig lite mer.

Hör gärna av dig så kan vi ordna så att du får testa hur det är att spela dessa instrument. Du får hyra ett instrument hos oss under ditt första spelår. Valthorn och tuba går att låna under en längre period beroende på efterfrågan.