Linda Claesson, VD Habo Rör står utanför kommunhuset.
Linda Claesson, VD Habo Rör. Fotograf: Jessica Dahlén

Företagsintervju: Habo Rör

Sedan starten 1956 har tre generationer drivit Habos äldsta rörfirma, Habo Rör. Idag är det Linda Claesson, barnbarn till grundaren Göte Claesson som driver företaget. Hon tog över efter sin pappa Janne Claesson som gick i pension för två år sedan.

Vi träffar Linda i ett mötesrum i kommunhuset. Linda tycker det blir bäst så för att få lite lugn och ro under intervjun.  

– Hade vi setts hos mig på Habo Rör så hade telefonen gått varm och det hade varit kunder i dörren. Det är så dagarna ser ut hos oss. Vi har många kunder sedan långt tillbaka som är vana att få snabb hjälp och service och det försöker vi hålla i även idag, säger Linda. 

Från Gunnarsbo ladugård till Kyrkvägen 17

Allt började 1956 när Göte Claesson tillsammans med Allan Rodell startade upp Habo Rör i Gunnarsbo ladugård. 1967 byggdes den nuvarande lokalen på Kyrkvägen 17 och sedan dess är Habo Rör etablerade på den adressen. I början av 1980-talet tog Göte Claesson själv över Habo Rör tillsammans med sonen Janne, Lindas pappa. När Janne gick i pension för två år sedan tog Linda över som VD och driver idag företaget tillsammans med sin man Jonas Blom. Men Linda har jobbat i företaget betydligt längre än så, närmare bestämt i 26 år.

– Efter gymnasiet började jag jobba hos godistillverkaren Webes i Habo. Under den tiden var det min farmor som skötte kontorsarbetet på Habo Rör. När jag hade jobbat ca 1 år på Webes så fick min farmor cancer och klarade inte av att sköta kontorsarbetet för Habo Rör. Jag började då arbeta dagtid på Webes och kvällstid på Habo Rör för att hjälpa dem. När min farmor några månader senare fyllde 65 år så fick jag frågan om att ta över kontoret på Habo Rör, vilket jag gjorde med glädje. Året var 1997 och än idag är jag lika glad för mitt beslut. Min pappa och farfar är väldigt stolta över mig och glada över att företaget finns kvar inom familjen, säger Linda.

Kunder både i och utanför kommunen

Det är lätt att tro att Habo Rörs kunder bara finns i Habo, men sedan många år tillbaka kommer det kunder även från Mullsjö, Bankeryd och Jönköping.

– Det känns roligt att vårt arbetsområde även är utanför kommunens gränser och det är dessutom en bra mix av både privatpersoner, industrier, lantbruk och nybyggnationer. Det gör att det blir en lärorik och rolig omväxling för våra fyra montörer, säger Linda.

Kvalitetsmedvetenheten lika viktig då som nu

Att jobba med kvalitetsprodukter från kända tillverkare har alltid varit viktigt för Habo Rör. I dagens samhälle med all ny teknik och möjligheten till att köpa billigare varor via nätet blir kvalitetsmedvetenheten ännu viktigare.

– Det är så många nuförtiden som bara tittar på prislappen vid själva inköpet. Men man måste tänka längre än så. Köper du t.ex. en billig blandare av dålig kvalitet kommer du troligtvis behöva byta den inom några år. Det gör att det blir dyrare i längden och dåligt för miljön, menar Linda.

Lokala företag viktigt för tryggheten

Att driva företag i Habo har många fördelar och enligt Linda kan lista göras lång.

– Habo är en ort som är lagom stor för att driva ett företag på ett personligt sätt. Den personliga kontakten är viktig och en drivkraft på en liten ort. Jag tror att lokala företag och butiker skapar trygghet. När lokala företag kan skapa personliga kontakter och sprida sitt varumärke på ett bra sätt så ger det stora möjligheter. Ett exempel är sponsring, det är ett fantastiskt sätt att kunna bidra till föreningslivet och samtidigt göra något bra för hela samhället. Man pratar ofta om Haboandan och för mig är den lika med trygghet, säger Linda.

Kvinna i en mansdominerad bransch

Redan från första början har Linda fått kämpa lite extra för att vinna förtroende hos kunderna. Att möta en kvinna bakom disken som ska hjälpa till att hitta rätt packning eller reservdel har gjort många skeptiska.

– Jag har ofta behövt överbevisa att jag också kan hjälpa till, att jag har samma kunskap som en man. Men det är något som har triggat mig och tagit fram lite jävlar anamma. Att jag vill bevisa att jag också kan och inte ger upp. Jag tror att tävlingsinstinkten är viktig för ett företagssamhälle, precis som med idrotten så kämpar man vidare trots ibland uteblivna mål eller resultat, säger Linda.

Framtiden

Som det ser ut nu kommer Habo Rör jobba vidare på samma sätt som idag. Jag vill att vi fortfarande har flera olika ben att stå på som både representerar dåtiden, nutiden och framtiden. Det ger oss en stabil grund som gör att vi inte tappar bort den trygghet vi har byggt upp samtidigt som vi är öppna för och vill hänga med i utvecklingen. Vi kommer eventuellt behöva utöka personalstyrkan med ytterligare någon montör. Där är det en utmaning inom hantverksyrket att hitta rätt kompetens och erfarenhet.

När det gäller mina egna tankar inför framtiden så är jag väldigt nöjd med vart jag står idag, jag trivs bra med jobbet och med livet. Efter att min man Jonas fick hälsoproblem för några år sedan så har jag lärt mig att man inte kan planera sitt liv fullt ut. Man vet aldrig hur nästa dag ser ut, det är bara att hänga med och leva här och nu, avslutar Linda.