Habo kost övade krisberedskap – serverade mat från beredskapslager

Under Beredskapsveckan testade Habo kost hur det skulle fungera att laga och servera mat i en krissituation. Utan att resten av personalen visste om det, genomfördes en realistisk övning där kökscheferna fick agera som om leveranserna av mat uteblivit.

Scenariot utgick från att kommunens huvudgrossist drabbats av ett dataintrång. Det gjorde att den mat som var planerad för tisdagen inte kunde levereras. Kökscheferna fick istället hämta råvaror från kommunens beredskapslager i centralköket.

Under tisdagen serverades en del av kommunens skolor och förskolor krismat och de allra flesta barn och elever var nöjda.

Emma Hermansson, kökschef i Alléköket.

Emma Hermansson, kökschef i Alléköket, blev tilldelad torkad sojafärs - ett exempel på livsmedel som kan lagras länge och användas i kris. Av detta lagades 500 portioner bolognese och serverades barnen på Alléskolan, Kråkerydskolan, Slättens förskola och Äventyrets förskola.

Övning ger trygghet

Syftet med övningen var att testa både praktisk förmåga och rutiner för samordning och intern kommunikation. Resultatet visar att verksamheten fungerade väl även under oväntade förhållanden.

– Det blev en viktig påminnelse om hur trygg vår vardag faktiskt är och hur viktigt det är att öva för att vara redo om något skulle hända. Det blev även tydligt vilka kompetenta medarbetare som arbetar hos oss, säger Lena Bergström.

Övningen genomfördes som en del av Beredskapsveckan, som varje år arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka samhällets motståndskraft.