Dricksvatten
Dricksvatten
Dricksvattnet i Habo tätort kommer från Vättern, som är en ytvattentäkt. Vattnet leds från Jönköpings kommun till Habo. För de övriga orterna i kommunen finns tre vattenverk för dricksvattenproduktion, som tar sitt vatten från grundvattnet. Vattnet renas innan det distribueras till användarna. Ledningsnätet består av cirka 10 mil kallvattenledningar som förser abonnenterna med dricksvatten.
Dricksvattenkvalitet
I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vatten direkt ur kranen utan att bli sjuka. Vi vill inte heller att dricksvattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa. Därför finns det kvalitetskriterier som vattnet måste uppfylla för att vara godkänt som dricksvatten. Du kan läsa mer om detta hos Livsmedelverket som fastställer kriterierna.
Läs mer om dricksvattenkvalitet
Vattenkvaliteten kontrolleras genom provtagning både på vattenverken och i ledningsnätet. Analys och bedömning görs av ackrediterat laboratorium. Om provet skulle visa att vattnet inte uppfyller kvalitetskraven informeras du som invånare genom Meddelande till abonnenter vid akuta händelser.
Vid leveransavbrott eller om dricksvattenkvaliteten inte är godkänd meddelas våra abonnenter omedelbart via sms eller talsvar. Databasen hämtar de telefonnummer som är knutna till de adresser som är berörda av problemet. På så sätt kan meddelande gå ut snabbt och det framgår även vilka som har tagit emot meddelandet. Systemet för att kontakta abonnenterna via telefonen heter Everbridge. Du kan läsa lite mer om själva systemet under Länkar.
Du kan själv lägga till eller ta bort telefonnummer ur databasen via denna länk.
Instruktion för att lägga till eller ta bort nummer ur databasen.
Om vattnet har förändrad kvalitet
Ibland händer det att vattnet ser annorlunda ut än det brukar. Det kan bland annat bero på störningar i samband med ledningsarbeten. Nedan finns information om vanliga förändringar.
Missfärgat vatten
En stor del av våra vattenledningar är av järn. Ibland lossnar rost från ledningarnas och ger vattnet en gulbrun eller rödbrun färg. Det är som regel ofarligt. Låter du spola vattnet en stund brukar problemet försvinna.
Mjölkaktigt/vitt vatten
Luft kan komma in i ledningssystemet. Små luftbubblor gör då att vattnet ser vitt eller grumligt ut. Låt det uppspolade vattnet stå en stund så försvinner luftbubblorna.
Klorlukt
Ibland görs en tillfällig klorering i samband med ledningsarbeten. Vattnet kan då lukta klor. Klor i dricksvattnet är ofarligt.
Har du problem med dricksvattnet?
Om dricksvattnet har en konstig färg lukt eller smak efter en längre tids spolning, kontakta då oss så hjälper vi dig att utreda orsaken.
Felanmälan va.adm@habokommun.se
Mer om vårt dricksvatten
Mjukt och hårt vatten: Vattenhårdhet är ett mått på hur mycket mineraler vattnet innehåller, främst är det kalcium- och magnesiumjoner som avses. Vatten med en hög halt av dessa joner kallas hårt vatten, låg halt kallas mjukt vatten. Kommunen har mjukt vatten och vattnets hårdhet anges i tyska grader, som sträcker sig mellan 0-20 °dH, där 0-2 benämns som mycket mjukt och 10-20 är hårt.
pH-värde: Ett mått på vattnets surhetsgrad. 7 på pH-skalan är neutralt.
Här kan du ort för ort se en sammanställning över olika analyserade parametrar och vattnets hårdhet
Vattentäkt: Vättern
Hårdheten på vattnet är 4,1° dH (mjukt).
pH-värde cirka 7,9.
Vattentäkt: grundvatten
Hårdheten på vattnet är 3,7° dH (mjukt).
pH-värde cirka 8.
Vattentäkt: grundvatten
Hårdheten på vattnet är 2,1° dH (mjukt).
pH-värde cirka 8.
Vattentäkt: grundvatten
Hårdheten på vattnet är 1,9° dH (mjukt).
pH-värde cirka 8,3.
Vattentäkt: grundvatten
Hårdheten på vattnet är 1,2° dH (mjukt).
pH-värde cirka 7,8.