Företagsintervju: Threads by Caroline

I syslöjden fick de flesta av oss pröva på att sy efter mönster. Antingen kunde det bli en mössa eller kanske ett par byxor, i slutprodukten syntes drivet och kreativitet hos skaparen. Caroline Mannegren är egenföretagaren som driver Threads by Caroline
Caroline Mannergren klipper i papper.
Caroline Mannergren, Threads by Caroline. Foto: Linda Strömberg

Caroline startade företaget för ungefär 2 år sedan. Vid tiden var hon föräldraledig med sitt andra barn och hade nyligen börjat att sy igen. Men Caroline tyckte att det var svårt att hitta klädmönster som var lätta att förstå och samtidigt inspirerande.

- Jag kände att kunde göra det bättre själv och skapa en riktigt bra produkt, berättar Caroline och fortsätter.

- Min man peppade mig att starta eget. Han driver också företag så han kunde processen med att starta upp ett företag vilket var en stor hjälp.

Redan när tanken på att starta eget företag väcktes hos Caroline hade hon ett Instagramkonto där hon visade upp olika kläder som hon hade sytt. För henne innebar detta en plattform att starta sin försäljning.

- Jag la upp ett inlägg om att jag skulle börja sälja mönster och redan första dagen hade jag flera order, säger Caroline.

Och det är i sociala medier som en stor del av kunderna hittar Caroline. Förutom hennes egna konton driver hon också en Facebook-grupp för personer som syr men Caroline får också hjälp av sina ca. 40 stycken testsömmerskor.

- Innan ett mönster börjar att säljas skickar jag det till mina testsömmerskor som prövar att sy efter mönstret och sedan återkopplar med synpunkter om vad som fungerade bra och vad som behöver ändras innan den slutgiltiga produkten skickas ut. De hjälper till att sprida mönstren via sina Instagram-konton, berättar Caroline.

- En fördel med sociala medier är att jag får en direkt kontakt med mina kunder. Jag kan fråga kunderna vad de vill ha för produkter, de kan komma med förslag och jag får även feedback via den vägen.

Att sy sina egna kläder

Att sy sina egna kläder är en trend som har börjat växa sig allt starkare igen. Förklaringen bakom detta tror inte Caroline är en utan flera olika, bland annat miljöfrågan och kreativiteten att själv få välja mönstret.

- Det är en annan stolthet att ha kläder som man har sytt själv istället för att ha köpt i butik. För många är det också som en form av terapi där man sitter och stänger ute världen för en stund, berättar Caroline och fortsätter.

- Många kan också ha svårt att hitta kläder i butik som passar ens kroppsform. Då är det perfekt att sy sina egna kläder där du kan anpassa måttet efter din kropp. Är du lång och smal kan du anpassa mönstret efter det och få kläder som passar just dig.

Även om Threads by Caroline redan översätter samtliga mönster till engelska och att kunderna finns över hela världen, från Norge till Japan, är den stora kundbasen placerad i Sverige.

- Mitt mål är att företaget ska fortsätta växa och bli mer internationellt, säger Caroline Mannegren.