Stefan Nilsson står i sin lokal på Nordmet
Stefan Nilsson, Nordmet.

Nordmet

I månadens företagsintervju träffar vi Stefan Nilsson på Nordmet. Nordmet är ett stålgrossistföretag som är nyetablerat i Habo.

Ni är nyetablerade i Habo men berätta mer om företagets historia

Jag grundade bolaget 2009 i Norrahammar, där hyrde vi lager och kontor inne på gamla Norrahammars Bruk. Det finns en del charm i gamla lokaler, men det blir dessutom ineffektiva lokaler. Vi sökte därför i första hand fastighet att köpa för att kunna utveckla i den takt vi behöver.

Att det blev Habo var inte givet, men självklart en fördel då jag bor här, men det avgörande var att vi hittade rätt fastighet här. Sen har ju Habo ett gott rykte som företagarvänligt, säger Stefan.

Vad gör Nordmet?

Vi är stålgrossister som dels jobbar med material från egna lager, agenturer, samt ett leverantörsnätverk runt om hela Europa. Fokus ligger på platta produkter, men vi säljer allt inom kolstål och rostfritt. Senaste åren har vi blivit det företag med bredast register inom rosttrögt stål, sk. Corten i norra Europa. Vi säljer även bearbetade produkter, till exempel rabattkanter och hela husfasader.

Vad är det bästa med att driva eget företag?

Från början tyckte man ju att det varför att man skulle kunna styra över sin egen tid som man själv ville, men det vet ju alla företagare att det inte blir så, kunden bestämmer i alla fall.

Det är inspirerande att bygga upp en organisation och få den, och människorna i den, att växa.

Hur är det att driva en verksamhet i Habo?

Vår verksamhet är ju riktad till hela landet och internationellt så vi är inte så beroende av hur det ser ut just här, men vi försöker alltid att hitta samarbeten i vårt närområde så vi har redan inlett kund/leverantörsrelationer här.

Vilka är era kunder?

Våra kunder är väldigt spridda. Lilla byggsmeden, stora byggföretaget, mekaniska verkstäder, grossister, mm.

Finns det några utmaningar?

Det finns det ständigt. Då vi både köper och säljer en del i Euro så är valutan något vi följer noggrant.

Sen gäller det ju att ständigt hålla sig i framkant vad gäller materialkunskap för att fortsatt vara ledande inom vårt gebit. Sen dyker det ju upp en och annan konkurrent som försöker ta andelar såklart.

Har den rådande corona-krisen påverkat ert företag något?

Kortsiktigt har vi inte blivit negativt påverkade av pandemin, men självklart blir vi det om det fortgår en längre period.

Vad är era planer för företaget på lång sikt?

Just nu har vi faktiskt inga storslagna planer då vi just köpt fastigheten och ska organisera allt här. Allt fokus har gått åt till flytt och att klara att hålla vår leveranssäkerhet och snabba svarstid trots den höga belastningen. Vi har fördubblat omsättningen på 2 år och det ser ut att kunna bli en ökning även i år. Vi ska anställa någon mer i år är tänkt. På sikt räknar jag med att vi byggt till på fastigheten.

Har ni något drömprojekt?

Vi håller faktiskt på med vårt drömprojekt nu. Vi håller på och levererar fasadplåtar till Köpenhamns högsta hus. Det är en Cortenfasad på 36 våningar till Pastörs Torn som är kronan på verket i det nybyggda området Carlsberg byen i Köpenhamn. Ett kontrakt på flera miljoner som ska rulla en bit in på nästa år.

Bilden visar en skyskrapa i centrala Köpenhamn

Avslutningsvis – vad har vi missat att fråga om Nordmet?

Fastigheten vi köpte var ganska ny, men väldigt enkel och igenvuxen. Nu har vi renoverat kontoren, satt upp 10-tons travers, grusat upp hela gårdsplanen, nu ska vi handla upp asfaltering också.

Eftersom vi är ledande på Corten så kommer givetvis vår fasad snart att vara Habos första rostiga fasad. Blir en bra referens även det, även om Projektet i Köpenhamn syns av betydligt fler!

Vi är ett trevligt gäng här och som sagt är vi alltid intresserade av rätt människor.