Järpehult Konsult

År 2017 startade Ulrica Järpehult sitt redovisningsföretag Järpehult Konsult. Häng med på intervju med Ulrica.
En kvinna som står framför en datorskärm och ler

Järpehult Konsult är ett tjänsteföretag i Habo. Berätta om ditt företag och när du startade upp i Habo?

Företagets startades under våren 2017 och i augusti 2017 började jag jobba med de första kunderna.

Vilken är din bakgrund?

Jag har sedan jag var liten gillat att jobba med siffror även om jag inte alltid har gjort det i mitt yrke. Mina föräldrar drev eget inom handel men det var inte självklart att även jag skulle bli egen företagare. Efter att ha bott på olika platser och jobbat med redovisning och helt andra saker började jag 2006 på PwC som då hade ett kontor i Habo. Efter 11 år där som redovisningskonsult, de senare åren som auktoriserad var det dags att pröva de egna vingarna.

Jag valde att stå på tre ben, redovisning, interimstjänster och utbildning. Under de här åren har jag lånat ut mig själv under korta perioder till företag som behövt hjälp inom ekonomiområdet. Det kan ha varit på grund av ett glapp mellan anställningar, hög arbetsbelastning eller byte av affärssystem. Jag har också varit lärare på yrkeshögskolor och lärt blivande redovisningsekonomer både redovisning och bokslut. Mitt huvudsakliga arbete består dock av bokslutsarbete, upprättande av årsredovisningar och rådgivning. Det senare kan vara stort och smått tex frågor om hur något skall bokföras eller att vara behjälplig då någon skall starta ett nytt bolag. Mycket handlar också om att digitalisera ekonomiarbetet. Under årens lopp har jag kommit på att jag tycker att det är roligt att utbilda, coacha och hjälpa andra att utvecklas inom området redovisning.

Företaget har sitt säte i företagshuset X26 och har där ett spännande samarbete med flera företag. Berätta mer om ert samarbete? 

Sedan ett par år hyr jag ett kontor på Företagshuset X26 där det finns många olika företag. Allt från vaggan till graven brukar vi skoja om då det finns företag som jobbar med försäljning av allt som man kan behöva till en bebis och en begravningsbyrå. Jag samarbetar också med tre andra företag som jobbar med redovisning och en revisor som alla finns här i huset. Vi kan jobba med samma kunder men med olika tjänster. Ett företag kanske vill ha hjälp med allt från bokföring till revision och då kan vi tillsammans erbjuda det. Någon kanske bara vill ha hjälp med bokslut och årsredovisning och deklaration och då hamnar det på mitt bord. Jag jobbar inte så mycket med bokföring utan det gör i första hand Linda, Lisa och Monika som jag samarbetar med.

Vilka är era kunder och var finns kunderna?

Kunderna är ganska olika, allt från mindre enskilda firmor till aktiebolag med många anställda och omsättning upp till 50-60 miljoner. De flesta finns i Habo med omnejd men jag har några på andra orter också.

Finns det några utmaningar?

Utmaningen är alltid att hålla sig uppdaterad om förändringar inom redovisningsområdet men också att hänga med på den tekniska sidan. Eftersom jag är auktoriserad redovisningskonsult måste jag ha ett antal utbildningstimmar per år för att behålla min auktorisation. Vi som samarbetar här i huset hjälper också varandra med att hålla sig uppdaterade inom området. Har någon varit på kurs eller varit med på något webinarium delas informationen med övriga. När det gäller det tekniska behöver jag hela tiden ha koll på vad programutvecklarna kommer på för att kunna nyttja funktionerna på bästa sätt.

Har den rådande corona-krisen påverkat ditt företag något?

Corona-krisen har påverkat mig mer positivt än negativt. De olika stödåtgärderna som kom har gjort att kunderna har vänt sig till mig för att få hjälp med olika rapporter och ansökningar. Att vissa kunder tappade hela sin omsättning var så klart oroande. Skulle de klara sig och vad skulle det innebära för mig om jag blev av med dem som kunder va frågor jag ställde mig. Som tur är har alla tagit sig igenom så här långt.

Vad är dina planer för företaget på lång sikt?

Mina planer är att kunna fortsätta jobba så här några år till. Periodvis jobbar jag heltid medan jag andra perioder kan gå hem tidigare. Jag gillar att kunna styra min tid och att anpassa min tid efter familjens behov. För mig är inte att vara egen lika med att jobba jämt utan att kunna styra sin tid är en viktig faktor. Om jag kommer att hålla på tills jag blir 65 vet jag inte men jag tänker fortsätta så länge jag känner att jag hänger med och tycker att det är roligt.