Personalen på Interal står framför fabriken med en blå flagga där det står Interal.

Interal

I månadens företagsintervju har vi pratat med Interal som bearbetar komponenter i aluminium.

Interal är ett företag som funnits många år i Habo. Vilka är ni?

Interal grundades 1976 och har sedan starten haft fokus på bearbetning av komponenter i då framför allt materialet aluminium. Ett framtidsmaterial som utvecklats under årens lopp och återfinns i dag i allt mer produkter runt oss i samhället. Just nu ligger extra stort fokus på utveckling av artiklar som innehåller återvunnet material där aluminium kommer in som en viktig spelare i val av material för nya produkter.

Företaget ägs och drivs av Andreas Simonsson och Niclas Fotsjö sedan 2010.

Hur många är anställda på företaget och vilka kompetenser efterfrågar ni av er personal?

Vi är idag 27 anställda i Habo och 18 i vår fabrik i Kina. Det är en utmaning när det kommer till att hitta rätt kompetens för dom arbetsuppgifter vi behöver i vår produktion.

Under dom senaste åren har vi ett tätt samarbete med yrkeshögskolan i Jönköping och cnc-programmet, många av dessa elever kommer ut på praktikplats vilket möjliggör föryngring av vår personal.

Hur är det att driva en verksamhet i Habo?

Interal samarbetar med ett antal av de företag som vi har i kommunen vilket gör att vi oftast kan erbjuda våra kunder en helhetslösning av färdiga produkter, så som ytbehandling, svets, eller montering. Då kunderna till större delen finns i Europa är logistiken kring hur en produkt produceras extra viktig.

Vilka är era kunder?

Vi har kunder i dom flesta branscher från fordon, telekom, medicinteknik och interiör.

Extra marknadssatsningar görs inom området förnybar energi så som solvind och vatten ett segment som växer kraftigt just nu där Interal vill vara med och bidra till en bättre framtid.

Finns det några utmaningar?

En av våra utmaningar just nu ligger i att försöka öka automationsgraden för att fortsätta vara ett konkurrenskraftigt alternativ inom branschen.

Har den rådande corona-krisen påverkat ert företag något?

Stor del av tillverkningsindustrin har drabbats hårt under denna period, även Interal har fått känna av minskad efterfrågan på stora delar av sortimentet. Det som varit positivt är att segment inom trädgård och interiör har istället ökat under denna period, vilket kan förklaras med att många varit permitterade och haft mer tid till hus och trädgård.

Vad är era planer för företaget på lång sikt?

Vi som ägare har alltid haft ett långsiktigt perspektiv på verksamheten, vi satsar på ny teknik i form av automation och kompetenshöjning av vår personal.

Har ni något drömprojekt?

Vi ser en stor potential förnybar energi så som sol, vind och vattenkraft, områden med stora möjligheter framöver.