Linnea, Magnus och Kevin står framför nätet på padelplanen.
Linnea Udéhn, Magnus Brukén och Kevin Karlsson.

Habo Padelcenter - vi måste vara bäst på det vi gör!

Från Jönköpingsvägen har du kanske skymtat den, den grå byggnaden med den stora logotypen ”Habo Padelcenter”.

Inne i hallen är det en imponerande takhöjd på 11 meter, tre padelbanor och en loungedel där spelarna kan koppla av. I anslutning till banorna finns det även omklädningsrum med bastu.

Jag träffar grundarna och ägarna, far och son, Magnus Brukén och Kevin Karlsson samt platschefen Linnea Udéhn. Vi går upp för en trappa och där uppe finns det en yogasal och en stor sal för events och konferenser.

”Det började med att jag och Linnea började spela hösten 2018 när det öppnades anläggningar i Jönköping. Vi spelade väldigt mycket och vi fastnade direkt för sporten. I början var det svårt eftersom vi bara var två och det var inte så många som spelade då. Men sen fick fler och fler upp ögonen för sporten.”, säger Kevin. Han fortsätter: ”Så vi tänkte, varför inte öppna en egen padelhall om vi tycker att sporten är så rolig?” 

2013 köpte Magnus byggnaden där EKC-trading håller till idag och sedan 2014 har det funnits utbyggnadsplaner på tomten där padelcentrat står med klartecken att bygga ett höglager. ”Vi hade tänkt börja bygga höglagret i början av 2019 men planerna ändrades och det vara ganska sent i processen”, säger Magnus. ”Det innebar att vi var tvungna att hitta en annan lösning för vi behövde fortfarande ett lager. Vi löste det genom att köpa en grannfastighet samt förlängde hyresavtalet på det lager som vi hyr i Bankeryd. Genom att vi köpte grannfastigheten möjliggjorde det även tillgång till parkeringsytor som är nödvändiga för ett padelcenter.”

Hur svårt är det att starta ett padelcenter?

”Banan, belysningen och takhöjden är det viktigaste att ta hänsyn till när man ska bygga ett padelcenter”, säger Kevin. ”Vi har spelat på många olika banor och visste vad vi var ute efter men det är inte många som säljer padelbanor just nu i Sverige så utbudet är inte särskilt stort. Vi valde mellan tre olika leverantörer men valde PDL som har egna anläggningar. Det kändes tryggt med dem som leverantör eftersom de har testat banorna på så många olika anläggningar.”

”Belysningen är väldigt viktig och där valde vi istället för stolpbelysning att sätta vår belysning i taket för att det inte ska bli lika bländande som vissa andra banor har. Vi har lärt oss av andra och tagit det som vi tycker bra och gjort det ännu bättre”, säger Kevin.

”Vi har fått väldigt mycket beröm för takhöjden och belysningen, på en del andra banor kan du bli bländad av stolpbelysningen när du går upp i smashläge men inte här”, säger Linnea.

Magnus fyller i: ”Nybyggnation är speciellt och tar tid. Att flytta in i en befintlig lokal är såklart enklare men nu kunde vi satsa extra mycket på inredningen eftersom det var ett nybygge. Vi gjorde till exempel klart andra våningen direkt och lade till en extra ventilation för två gruppträningssalar och vi lade även till bastu i alla omklädningsrum. I samband med det insåg vi att vi måste driva hårdare fram med nya idéer och behöver ha någon som bemannar på plats, så vi anställde Linnéa på 75% som platschef.”

Just den personliga servicen återkommer Magnus till flera gånger under intervjun: ”Det finns ett värde i att det är någon här som kan ta emot tränare, yogainstruktörer, grupper och som kan fixa med frukost- och lunchpadel. ”Nu har vi spelare som gärna vill ha frukost på lördagar, då fixar jag smoothies och färska frallor, vilket har varit väldigt uppskattat”, säger Linnéa.

Och den personliga servicen lönar sig, i loungen sitter spelarna gärna kvar efter sin match och pratar med varandra, dricker kaffe och tittar på andra som spelar. ”Vi har skapat en trevlig atmosfär som folk trivs i”, säger Linnéa. I entrén finns även en padelshop där man kan köpa allt från rack, bollar och shorts till kaffe och dricka.

”Vi öppnade mitten av November 2019, vi var då försenade två månader. Det har varit mer jobb än vi hade trott. Vi har bra beläggning och den ökar hela tiden. Men vi ser också att det är viktigt att hela tiden jobba med utveckling. Hade vi varit helt trygga med beläggningen så hade vi kanske inte behövt bemanna anläggningen men idag ser vi att bemanningen är jätteviktig”, säger Magnus.   

Habo Padelcenter erbjuder inte bara padel här finns det även möjlighet att gå på fem olika yogapass, ha möte, konferens och padelkalas.

”Vi har även börjat med rörlighetsträning, foamroller egenmassage, som ett komplement till padelspelaren. Vi ser att padelspelaren har sin timme på banan och går ofta rakt in i en match och behöver sådan här träning för att undvika skador”, säger Linnea. ”Jag kan intyga att rörlighetsträningen är jättebra, jag var med sist och kände av muskler jag knappt visste att jag hade”, säger Magnus och skrattar. 

Hur marknadsför ni er?

”Främst genom sociala medier, där är Linnea jätteduktig och vi växer hela tiden i de kanalerna vi använder. Och det blir ju så att vi jämför oss lite med andra och då märker vi att vi ligger i framkant”, säger Magnus.

Han fortsätter; ”Vi vill nå alla, vi har nått de som spelar väldigt mycket, de har hittat oss och har testat och är väldigt nöjda med hallen. Men vi vill också nå de som aldrig har testat padel. Vi hoppas att man vill komma hit från Habo, Mullsjö och Bankeryd och det behöver vi eftersom vi inte är så många invånare i Habo. Med tanke på storleken på hallen och vad den har kostat så är det såklart en stor satsning med så få invånare.”

Padel är just nu Sveriges mest snabbväxande sport och det märks tydligt enligt Linnéa; ”Jag har som mål att bli padeltränare, men Svenska padelförbundet har inte hängt med i utvecklingen och det står många i kö för att få fler tränare till alla padelhallar som öppnas runt om i Sverige just nu.

”Vi satsar på ungdomsgrupper, barngrupper, seniorgrupper, nybörjargrupper och samarbetar även med fritidsgården. Vi hade kunnat köra ännu fler nybörjarkurser men det är väldigt svårt att få tag på tränare”, säger Linnea.

”Vi vill också rikta oss mot företagarna så att det kommer hit fler på dagtid och spelar. Nu drar vi också igång seriespel med 42 lag och 84 spelare anmälda och det står redan många på kö för att komma med. Att sporten är populär det är det ingen tvekan om”, säger Kevin.

Det håller på att byggas ytterligare en padelanläggning i Habo. Men Magnus är inte orolig för konkurrensen: ”Konkurrens är bara bra, det betyder att vi måste bara bäst på det vi gör och visa framfötterna extra mycket. I maj månad kommer vi att presentera något nytt som vi har jobbat mycket med den senaste tiden men det är hemligt än så länge. Utveckling är otroligt viktigt, vi måste hela tiden jobba framåt, men vi tar lite i taget så att vi inte skapar en för hög förväntan.”