VD Magnus Brukén, iklädd mörk kostym, står bredvid en skylt där det står EKC Nordic Trading.
Magnus Brukén, VD EKC Nordic Trading

Företagsintervju – EKC Nordic Trading AB

För 13 år sedan köpte Magnus Brukén företaget Gordons golv från sina föräldrar. Företaget gjorde då en kraftigare sväng än 180 grader, inte bara ägare och namn byttes utan hela verksamhet ändrade inriktning. Idag är lagret hos EKC Nordic Trading AB fyllt med mycket varor bland annat, robotdammsugare och spabad. Vi har träffat Magnus Brukén och fått höra hur han har skapat ett företag som i år blev utnämnt till ett av Sveriges Superföretag.

Ett företags olika ben
Robotdammsugaren blev den första produkten som Magnus Brukén började att sälja efter att han tog över företaget, en produkt som då var ny för marknaden. Idag har robotdammsugare blivit en allt vanligare produkt och 2015 utnämndes den till årets julklapp. Från början var det företagets enda ben att stå på, som Magnus uttrycker det, men idag har två till ben tillkommit. Spabad och elfordon. Tillsammans utgör dessa rätt så skilda ben grunden för EKC.

- Tanken är vi ska ha produkter i olika säljområden. Då är inte företaget lika känsligt för om en produkt går dåligt, det hjälper oss även att ha en stabilare omsättning året om, säger Magnus och fortsätter. Robotdammsugarna säljer bra på vintern medan elfordon och spabad är sommarprodukter.

Rekrytering vid rätt tidpunkt

Flera gånger under intervjun med Magnus Brukén dyker olika saker upp där han går in och gör mer än det som förväntas av honom i samhället, för att lyfta både människor han möter och samhället han verkar i. Under hösten blev företaget kontaktad av Habo kommuns ungdomscoach John Ygemar som arbetar med ungdomar som gärna vill komma ut i arbetslivet. Via ett arbete som heter kommunalt aktivitetsansvar arbetar John för att motivera ungdomarna att hitta ett jobb eller att börja plugga igen.

- Vi hade möjlighet att lära upp någon innan högsäsongen och valde att hjälpa till genom att skapa en ny tjänst hos oss. Tillsammans med John Ygemar skapade vi en plats hos oss och gav möjligheten till en person att utvecklas tillsammans med EKC.

- Det går riktigt bra för killen som fick chansen, han har rätt inställning så det finns enorma möjligheter, säger Magnus Brukén.

E-handel

Även om EKC huvudsakligen säljer sina produkter till återförsäljare har de sedan några år tillbaka även startat upp en webbplats för e-handel.

- Jag trodde nog att det skulle ta två år från det att vi startade den till att den skulle hoppa igång på allvar men det gick på bara ett halvår. Detta område utvecklas supersnabbt, säger Magnus.

Att både sälja till återförsäljare och direkt till kunderna var från början något som kritiserades av återförsäljarna.

- Vi fick vara tydliga med att vi aldrig kommer ha lägre priser än vad återförsäljarna själva har, för att de skulle acceptera det. Och en viktig anledning till att vi ville sälja produkterna själva var att då kan vi garantera att alla reservdelar finns att köpa. Ofta vill inte återförsäljarna lägga upp alla reservdelar och då är det bra att vi kan sälja dem direkt till kunderna istället, förklarar Magnus.

Personal

- För att kunna lyckas är det enorm viktigt att personalen trivs på sin arbetsplats, vi gör allt för att alla ska trivas hos oss, säger Magnus och fortsätter. Vi lämnar mer och mer ansvar till personalen så att man växer och utvecklas som individ hos oss.

Efter att ha blivit utnämnt till ett Superföretag, vilket innebär att man hållit en stadig utveckling under flera år, ligger nu nästa mål tydligt för EKC.

- Nu gäller det att anpassa verksamheten till att omsätta runt 70-100 miljoner om året och att det fortfarande ska vara roligt att jobba, säger Magnus.