Kvinna sitter och monterar i en lagerlokal

Bruk för alla – verksamheten som ger både människor och prylar en ny chans

Det luktar nybryggt kaffe, en blommig vägg och en vacker chesterfieldsoffa sätter den mysiga stämningen som möter oss när vi stiger in genom dörren till Bruk för alla.

Pia Andersson, verksamhetschef, välkomnar oss och berättar att hon har lagt extra krut på att göra det fint i gemensamhetsutrymmena. ”När vi flyttade in var det tråkig kontorsmiljö, jag tycker att det är viktigt att de som jobbar här har en lugn och fin plats att komma till. Alla möbler är återbruk som några av de som jobbar i monteringen har hjälpt till att restaurera”, säger Pia.

Bruk för alla startade 1994 när två landstingsdirektörer såg att många som besökte vårdcentralen inte hade någon sysselsättning. De hade hört talas om att Danmark hade haft framgång med projekt för de som på något sätt hade kommit utanför samhället. De samlade en grupp politiker från Habo, Mullsjö, Falköping och Tidaholm som tillsammans åkte på studiebesök till några verksamheter i Danmark. På vägen hem bildades sedan föreningen ”Det finns bruk för alla”.

1995 startades sedan enheter upp i varje kommun. Politikerna tyckte att det var viktigt att de som skulle leda verksamheten kunde relatera till de som skulle jobba där. Pia kom in i bilden 1998; ”Jag hade varit hemma och vårdat min cancersjuka mamma, när hon gick bort hade jag inget jobb och jag kände mig vilsen. Jag var intresserad av att bli möbeltapetserare och Bruk för alla i Falköping hade två hantverkare som kunde lära mig det. Genom arbetsförmedlingen fick jag åka dit tre gånger i veckan. Processledarna där tyckte att jag skulle börja leda verksamheten i Mullsjö så jag var där i åtta månader innan jag kom till Habo”, säger Pia.

återbruket-webb.jpg

"Alla ska få komma till jobbet och känna sig behövda"
På Bruk för alla arbetar personer som tidigare har varit ute i arbetslivet men på något sätt mött svårigheter i livet. De kommer från Habo och grannkommunerna, en del reser ända från Nässjö och Tidaholm för att komma till verksamheten. ”Jag tycker att alla ska få komma till jobbet och känna sig behövda, få en lön och slippa gå på socialbidrag. Jag ser det på dem, de blommar upp så fort de har fått börja jobba, den här verksamheten betyder så mycket för dem, säger Pia.”

Bruk för alla tre olika ben; butiken, monteringen och en sömmerska. I butiken som heter Återbruket säljer man second hand prylar, kläder och möbler. Där jobbar det fyra personer med 20% och 50% anställning. Butiken är öppen 4 timmar varje vardag. ”Vi kan bara ha öppet de tiderna eftersom personalresurserna ser ut som de gör och för att de som arbetar där ska orka med, säger Pia”.

I butiken säljer man kläder på kommission, ett arbetssätt som kom till för att skapa arbete till personalen. ”Det är mycket arbete med kommissionen. Plaggen får hänga i åtta veckor sedan ska de plockas ner för att ge plats till andra, det innebär att vi har nedplockning och sortering varje måndag, säger Pia.”

Återbruket-webb2.jpg

"Vi tar gärna emot fler uppdrag från företag i närområdet"
I huset finns det också en verkstad där det arbetar upp till 20 personer med montering. ”Alla arbetar inte samtidigt, då hade vi inte fått plats en del kommer in endast två timmar om dagen en dag i veckan, andra arbetar flera timmar varje dag, det går att synka schemat ganska bra, säger Pia”  Hon visar in oss i en stor lagerlokal med arbetsplatser och verkstad. ”Här utför personalen enklare monteringsarbeten, vi hjälper fyra företag i dagsläget. Vi tar gärna emot fler uppdrag från företag i närområdet, de som arbetar här kan även hjälpa till med att snickra, måla och sortera saker till butiken, vi hjälper varandra”, säger Pia.

”Vi har även en sömmerska som sitter här och syr, hon har tidigare arbetat på ett modeföretag och är jätteduktig. Hon tar gärna emot beställningsjobb.”

I anslutning till lagerlokalen har det byggts ett vilorum och ett nytt personalrum. En väldigt uppskattad plats för de som jobbar där. ”Det är viktigt att man ska kunna gå undan och vila i en lugn miljö, att de får ha det trivsamt och mysigt på arbetsplatsen, säger Pia.”

 ”Jag ser ljust på framtiden, den här verksamheten måste få finnas och utvecklas, det betyder så otroligt mycket för så många", säger Pia.