Daniel står vid kassan i sin butik
Daniel Thuresson, i sin butik i Brandstorp.

Lanthandeln i Brandstorp - en värdefull butik och samlingsplats för Brandstorpsborna

Om du någon gång har kört igenom Brandstorp har du säkert sett den, lanthandeln som ligger längs 195:an i korsningen som tar dig upp mot Hökensås.

För tre år sedan tog Daniel Thuresson och P-O Wändal över butiken i Brandstorp. ”Det var sommaren 2016, jag såg en annons på blocket och åkte från Jönköping till Brandstorp redan samma dag för att titta. Eftersom jag var första intressenten på plats så började tankarna snurra i huvudet hur jag skulle kunna utveckla verksamheten. Vi träffar Daniel i butiken en grå novemberdag och han visar in oss till det mysiga caféet som ligger i anslutning till butiken.

Daniel hade ingen erfarenhet av att driva butik tidigare utan jobbade då som restaurangchef på Sofiehof. ”Jag har jobbat i hotell- och restaurangvärlden tidigare och hade en del koll på bokföring och fakturering men hade aldrig drivit något eget förut, säger Daniel och tittar ut över det retroinspirerade caféet.

Retrocaféet vida känt

”Just den här delen av butiken, caféet där vi nu sitter var tidigare en banklokal. Det fanns ingen toalett till kunderna så vi öppnade upp mellan butiken och lokalen och satte dit några fikastolar. Sedan utvecklades det mer och mer till ett café och vi började sälja glass, korv och fikabröd. Att det sedan blev ett retrocafé kom nästan som ur en slump. När vi målade väggarna i den turkosblå färgen så kände vi direkt att vi skulle matcha inredningen med färgen. Vi började samla på retroprylar från 50-60-talet och inredde med tidsenliga möbler som vi hittade på loppis och på Blocket”, säger Daniel.

Idag är caféet vida känt och många som kommer in blir nostalgiska när dom ser alla saker som Daniel har samlat på sig. Caféet har också, vid ett flertal tillfällen varit uthyrt till föreningar och verksamheter som vill ha en speciell lokal att mötas i. Varje år ordnar Daniel och P-O en fest med liveband och korvgrillning utanför butiken. ”Bäst var det för två år sedan, då stämde allt perfekt och det var 200-300 personer här utanför och bilar längs hela vägen”, säger Daniel.

Butiken är mitt liv

Butiken är väldigt uppskattad av äldre Brandstorpsbor som nu kan gå och handla lokalt istället för att ta färdtjänst in till Habo. Daniel hjälper även till med att köra ut mat till de som inte kan ta sig någonstans. ”Vi har öppet året runt, 9-18 måndag till fredag och 10-14 lördag och söndag. Den enda dagen vi har stängt är nyårsdagen, men då måste vi jobba ändå för då inventerar vi butiken. Jag flyttade nästan direkt till Brandstorp när vi tog över butiken, det blev ohållbart att pendla från Jönköping och butiken är mitt liv numera”, säger Daniel.

De har inte några fasta anställda men Sven-Olof jobbar halvtid på vardagarna genom arbetsförmedlingen. ”Utan Sven-Olof hade jag inte klarat mig, jag är tacksam att jag får ha honom här. Vi tar in några extraanställda under sommaren och P-O som jobbar heltid på ett annat ställe hjälper till på helgerna. Drömmen är att han också ska kunna jobba här heltid, omsättningen har ökat stadigt så vi hoppas att det kan bli så i framtiden.”

Den största utmaningen med att driva en liten butik på landet är inköpen menar Daniel. ”Jag tillhör kedjan Handlar´n med ca 300 anslutna butiker i Sverige. Tyvärr är inköpspriserna väldigt höga, vilket gör att vi inte kan ha samma låga priser som de större butikerna, men vi erbjuder så mycket mer och finns lättillgängliga och nära byborna.

Utökat utbud med charkdisk

I butiken finns det förutom basvaror även närproducerade varor, inredning och snart även en charkdisk. ”Vi kommer under november att fylla disken med diverse charkuterier och ostar”, säger Daniel och visar oss den nyinstallerade charkdisken.

När han pratar om framtiden och utvecklingen av butiken finns det många saker som måste göras som att byta avlopp, byta tak och fortsätta med fasadrenoveringen. Men Daniel har också planer på att bygga ut caféet för att kunna servera kalla rätter, bygga ett altandäck så att gästerna kan sitta ute och fika om sommaren. Han har också en spännande idé om en matcontainer. ”Det börjar bli vanligare nu med containrar som inreds som en butik, där det finns kameror uppsatta och där kunderna kan låsa upp genom en app. Det hade varit häftigt att ha en sådan här ute som ett komplement till butiken, att vi kan erbjuda basvaror även utanför våra ordinarie öppettider.”

Under tiden som vi har suttit och pratat har det kommit och gått kunder, när vi är på väg ut kommer två kunder in och handlar och stannar för att prata en stund med Daniel. ”Vi har ca 100 kunder om dagen och det bor ungefär 100 personer i Brandstorp, men vi får många kunder från byarna runt omkring och personalen på Fagerhult belysning är också frekventa kunder hos oss”, säger Daniel.