Vatten och avlopp i Furusjö
Uppsamlingsledningar samt en pumpstation har till största delen placerats på fastigheten Äspered 1:38. Ledningarna går vidare genom Furusjön för anslutning till det kommunala vattnet och avloppet.
På land utformas ledningarna med självfall och i sjön läggs tryckledning.
Vad händer nu?
Slutbesiktning har skett och entreprenaden är godkänd. Det är nu möjligt för alla fastigheter att ansluta.
Efter slutbesiktningen meddelas samtliga fastighetsägare om förbindelsepunkt. Innan man får ansluta ska du göra en servisanmälan.
Frågor och svar
Kontroll av läckage kommer att ske genom installation av tryckmätare i pumpstationerna. Om ledningen går sönder säkerställer tryckvakten att inget avloppsvatten pumpas ut. Avloppsvattnet ansamlas då i pumpstationerna. Om lagning av ledningen drar ut på tiden pumpas det upp och transporteras med slambil landvägen.
För att det ska bli självfall på avloppsledningarna från fastigheterna. Ledningarna placeras med en lutning för att avloppsvattnet ska kunna rinna iväg utan att behöva pumpas. Alternativet är att bygga ett LTA-system (Lågt Trycksatt Avloppssystem). Med ett LTA-system behövs en pumpstation för varje fastighet och avloppsvattnet pumpas till en samlingsledning. Driftsäkerheten är inte lika hög och pålitlig som ett självfallssystem. Risk finns för driftstopp som blir besvärande för fastighetsägarna, vilket vi helst undviker. Nu behöver bara några fastigheter LTA.
För att intrånget på tomtmarkerna ska bli så litet som möjligt. Projektören har lagt huvuddelen av ledningen i den samfällda vägen. Några fastighetsägare blir trots detta drabbade av ledningsdragningen.
Avståndet ska vara minst 50 meter från närmaste bostad. Då stör pumpstationerna omgivningen så lite som det går, och lösningen blir ekonomiskt rimligt. Normalt så låter en pumpstation väldigt lite. Det finns pumpstationer på Sjöhagavägen i Furusjö om man vill undersöka bullerfrågan närmare.
När Habo kommun handlar upp entreprenaden så föreskrivs att körbara plåtar ska finnas och att fastighetsägare ska kunna ta sig till och från sin fastighet under hela byggtiden.
Ja, för det intrång som eventuellt blir av huvudledningen som kommunen anlägger. Kommunen ansöker om ledningsrätt (som är ett slags servitut för ledningar) hos Lantmäteriet i aktuella fall. Värdering av intrånget görs av Lantmäteriet.
Anslutningsavgifter beräknas utifrån gällande taxa. Om man vill ha kostnaden för sin fastighet så kan fastighetsägaren begära det av kommunen direkt.
Anledningen till att anslutningen varierar med tomtstorlek är att större tomt generellt sett innebär att en längre samlingsledning behöver dras för att ansluta fastigheter i området. Det kan finnas tillfällen då detta ger en orättvis fördelning av kostnaden, men det är ett verktyg som används på liknande sätt i hela landet. För att kostnaderna inte ska bli orimliga finns också ett tak för den delen av taxan som regleras av tomtens storlek. Maximalt hälften av taxan beror på tomtstorleken, maximal kostnad är alltså två gånger det fasta beloppet för anslutningen.
Det finns inga nära förestående planer hos Habo Kraft att dra fiber till Furusjö. Frågor om fiberanslutning hänvisas till Habo Energi.