En person tittar ut genom ett tågfönster i ett grönt Europa

Månadens miljötips - Mars 2019

Intresset för tågresor ökar med raketfart. En reserevolution pågår men för många är det fortfarande ovant att resa längre sträckor med tåg. Med hjälp av månadens miljötips kan du börja förbereda dig inför en tågsemester du sent ska glömma.

Flygbranschens tidigare starka tillväxt verkar sakta men säkert stanna av, försäljningen av interrailpass fördubblades under 2018 jämfört med föregående år och affärsresandet med tåg ökar ständigt.

Fördelarna med att välja tåget framför flyget är många. Bland annat minskar du koldioxidutsläppen från din resa kraftigt. Du får uppleva resan på ett helt annat sätt och se ofantligt mycket på vägen till din destination. Du kan välja att kliva av (i princip) var du vill och vara spontan under resans gång. Ja, fördelarna är många, men hur bär man sig åt för att erövra Europa med tåg?

Här följer ett antal tips:

  • Köp ett Interrailpass, det lönar sig oftast ekonomiskt. Med ett Interrailkort får du obegränsat med resor med de flesta stora tågoperatörer i Europa.
  • Utgå från Habo, ta dig vidare till Köpenhamn och därefter knytpunkten Hamburg där många av Europas tåglinjer möts. Efter det har du hela Europa framför dina fötter. Bara att välja och vraka!
  • Använd tiden du får på tåget. Läs en bok, prata med ditt sällskap eller lyssna på en pod.
  • Tänk på att resan är en del av upplevelsen.
  • Ta med en vätskeväska som du fyller på hemmaplan, så slipper du köpa flaskvatten när törsten slår till.
  • Ladda upp med kortlek, snacks och ljudböcker.
  • Packa lätt!

Vill du läsa mer om hur du får en lyckad tågsemester följer länkar nedan.

WWF delar reseberättelser och ger fler tips inför tågresan.
Aktuell Hållbarhet ger tips för en lyckad tågsemester.