Månadens miljötips- juli 2015

Grilla miljövänligt är enkelt, billigt och gott! Här får du fyra enkla tips för hur du kan göra din grillning lite skonsammare mot miljön.

1. Tänd kolgrillen med tändpapper eller eltändare
Undvik tändvätska som innehåller paraffin, det är en fossil oljeprodukt som bildar växthusgasen koldioxid när den förbränns. En tändning med tändvätska motsvarar att köra två kilometer med en liten, bränslesnål bensinbil. Köp kol och briketter som är miljömärka med Bra miljöval eller har märkningen FSC (Forest Stewardship Council). Då kommer det från skogsbruk som tar hänsyn till miljön och sociala förhållanden.

2. Grilla mer vegetariskt
Just nu är det säsong för mängder av härliga grönsaker och det mesta kan man grilla. Köp gärna ekologiskt och närodlat. Tips på vad du kan grilla är broccoli, blomkål, tomat, färsk gul lök, haricot verts, sparris, svamp, palsternacka, potatis, rädisor, squash, vitlök och majs. Förkoka gärna svenska rotfrukter och du kan med fördel pensla grönsakerna med lite olja innan grillning.

3. Välj fisk och skaldjur
Se till att i första hand köpa MSC-märkt fisk som garanterar att den kommer från ett välskött och uthålligt fiske. När det gäller odlad fisk, som lax, se efter KRAV- eller ASC-märkta alternativ.

4. Köp ekologiskt, svenskt naturbeteskött eller vilt
Om du vill äta klimatsmart ska du äta mindre kött. Om du köper ett ekologiskt kött vet du att djuren haft det bra och det har bara använts naturvänliga produkter. Svenskt naturbeteskött kommer från djur som betat våra ängar och bidrar till den biologiska mångfalden och bevarar kulturlandskapet. Kom ihåg att det finns många goda alternativ till kött!