Månadens miljötips - Mars 2018

Mat utgör en central del av våra liv och våra matvanor har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Men har du tänkt på hur våra matvanor påverkar vår planet?

I Sverige står maten för ungefär en tredjedel av hushållens totala klimatpåverkan och vår natur och våra djur påverkas i allra högsta grad av vad vi har på vår tallrik.

Den 24 mars är det återigen dags för Earth Hour och årets tema är One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet. Temat har fokus på hur vår livsstil och våra matvanor påverkar vår jord. Du kanske har hört det förr, men om alla i världen skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva 4,2 jordklot. Men vi har ju bara ett och därför måste vi börja leva inom planetens gränser.

Och det finns såklart saker du kan göra för att minska din klimatpåverkan. Här följer några enkla tips för att minska din mats påverkan:

  • Ät ekologiskt. Kolla efter certifieringarna!
  • Ät mindre kött. Och när du väl äter kött – välj ekologiskt och närproducerat.
  • Ät mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter (bönor, linser och ärtor).
  • Ät säsongsanpassat. T.ex. kål, rotfrukter, lök och äpplen under vinterhalvåret.
  • Ät upp maten. Köp inte mer än du behöver och frys in maten om något håller på att bli dåligt.
  • Tänk igenom matens transporter. Både matens resa till affären och ifrån påverkar miljöbelastningen.

För att testa hur klimatsmart din middag är så har WWF tagit fram Matkalkylatorn. Genom den kan du se om din måltid klarar sig inom planetens klimatbudget. Läs mer om WWF och matens miljöpåverkan här.

Vi ses den 24 mars! Läs mer om vårt Earth Hour-evenemang här.