Månadens miljötips - Maj 2018

I månadens miljötips slår vi hål på myter om återvinning, ger dig tänkvärd fakta och svarar på frågorna som många ställer sig.

Vi svenskar är bra på att återvinna. Men det är inte alltid lätt att veta hur förpackningar ska sorteras. Och hur stor nytta gör det egentligen? Nu ska vi reda ut ett och annat, för att göra det så enkelt som möjligt för dig att återvinna rätt!

Vanliga myter om återvinning

Myt 1: ”Förpackningarna behöver rengöras noggrant”. Nej! Det behövs inte, men förpackningarna måste vara helt tömda.

Myt 2: ”Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen”. Nej! Återvinning ger en betydligt större vinst för miljön, även om det går åt energi för transporter.

Visste du att...

  • Att använda återvunnet glas i tillverkningen av nytt minskar koldioxidutsläppen med 41 % jämfört med att använda ny råvara, samtidigt som det sparar naturens resurser.
  • Om alla Sveriges hushåll återvann ytterligare en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3600 ton, vilket motsvarar utsläppen från ca 1200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmningen av 675 medelstora villor.

Kom ihåg:

  • Kuvert och post-it-lappar slängs i hushållsavfallet eller i brännbart.
  • Lämna alla metallförpackningar till återvinning. Även små, till exempel kapsyler, lock, folien på crème fraiche-burken och skruvkorkar. Alla förpackningar är viktiga.
  • Värmeljus ska återvinnas, men som metallskrot på sortergården. Kom ihåg att ta bort den lilla vekeshållaren i aluminiumkoppen innan du sorterar båda delarna som metall, annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp och går till spillo i stålbadet.
  • Porslin och keramik slängs som hushållsavfall eller grovsopor.
  • Presentpapper sorteras som pappersförpackning. Ta bort tejp, etiketter och snören så gott det går.

Och du! Släng inte toarullen i papperskorgen på toaletten även om det är smidigt nära. Sortera den som pappersförpackning i stället.

Vill du veta mer? Hos FTI (förpacknings- och tidningsinsamlingen), som ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar i Sverige, finns mycket nyttig information. June Avfall & Miljö, avfallsbolaget i Habo, har tagit fram webbsidan och appen Sortera rätt med June Avfall för att underlätta återvinningen. 

Bild: FTI AB.