Månadens miljötips - Januari 2018

Har du inte kommit på något bra nyårslöfte för 2018 än? Året har bara börjat och än är det inte för sent. I årets första miljötips får du förslag på hållbara nyårslöften.

Här följer nio tips på löften du kan sätta upp för dig själv för ett mer hållbart år. 

  1. Ät mer vegetariskt. Bestäm ett antal gröna dagar i veckan eller börja med att byta ut skinkan på mackan till något grönare.
  2. Tacka nej till plastpåsar. Ha alltid en påse i väskan eller en tygpåse på axeln när du går och handlar så du är redo att tacka nej till plastpåsen.
  3. Byt till grön energi. Se över dina avtal och bytt till ett avtal eller bolag med grön el.
  4. Undvik brev. Bestäm dig för att alla räkningar ska ske digitalt via autogiro eller annat sätt innan året är slut. Du kan även tacka nej till reklam i brevlådan om du inte redan gjort det.
  5. Byt ut de gamla glödlamporna. Satsa på att ha 100% LED-belysning hemma.
  6. Köp en cykel och byt ut så många bilresor du kan. Det finns få saker som ger så mycket frihet som cykeln. Både du och miljön mår dessutom bra av det.
  7. Ha minst en köpfri dag i veckan. Detta kan verka lättare än det faktiskt är. Men se till att ha minst en dag i veckan då du inte drar ditt kort en enda gång. En rolig utmaning som är lätt att följa upp!
  8. Flyg mindre. Utmana dig själv genom att undvika flyget ett år, både privat och i arbetet. Om det känns omöjligt, sätt upp ett maxtal på hur många gånger du får flyga under 2018 och jobba för att åka tåg oftare.
  9. Semestra i Sverige. Upptäck det fantastiska i att semestra i vårt avlånga land. Kanske kan du slå två flugor i en smäll genom att cykelsemestra i Sverige?