Månadens miljötips - December 2018

Funderar du på hur du kan fira en miljövänligare jul? I månadens miljötips kan du läsa om hur du kan ha ett grönare julfirande i år.

Julmat: Genom att äta mer grönt och mindre kött på julbordet så kan du minska din klimatpåverkan rejält. WWF, Världsnaturfonden, har en köttguide med goda råd för att äta mer vegetariskt. Tänk grönt och nytt så blir julbordet mer spännande och planeten lite gladare. Den rökta ålen går helt bort, då den är rödlistad och riskerar att snart vara utrotad.

Genom att välja miljömärkta och certifierade livsmedel under högtiderna kan du göra stor skillnad på flera sätt. Och glöm inte att detta även gäller sötsakerna. Kolla efter rättvisemärkt choklad, och pepparkakor och choklad utan palmolja. Palmoljan bidrar till skövling av regnskogen, vilket i sin tur resulterar i koldioxidutsläpp och förlust av ekosystem.

Ljus: När du köper ljus är det viktigt att komma ihåg att det är skillnad på ljus och ljus. Paraffinljus tillverkas av fossila bränslen och bör därför väljas bort. Satsa istället på stearinljus. Stearin är biologiskt nedbrytbart, bidrar inte till växthuseffekten, och är tillverkat av animaliska och vegetabiliska fetter. Om du är vegan, eller av andra anledningar inte vill ha ljus tillverkade av animaliska produkter, kan du välja bivaxljus. Det finns också ett antal miljömärka ljus på marknaden.

Och även här kan palmoljan smyga sig in, så läs på innehållsförteckningen, oavsett vilket ljus du väljer. Och när det kommer till värmeljus, kom ihåg att återvinna aluminiumbehållaren och hållaren till veken.

Julgranen: Det bästa ur miljösynpunkt är att välja en vanlig svensk gran, ofta kallad rödgran, ur en skog nära dig. När julen är över ska du helst inte kasta ut granen från balkongen. Lämna gärna granen till en återvinningscentral så den kan flisas och brännas i ett värmekraftverk.

Paket: Visst är det kul att slå in paket? Ja/nej/kanske? Här kan du minska din miljöpåverkan genom att välja julklappspapper och kort av återvunnet material och snören av naturmaterial. Klappar inslagna i tidningspapper är fina att se på och en bra nödlösning om du inte orkar stressa ut på stan och köpa papper, eller om det från förra året tagit slut. Traditionellt sigilllack är vackert och tillverkas av naturliga ingredienser.

Julklappspapperet sorteras som pappersförpackning, men se till att först ta bort paketsnören, de går till brännbart.

God grön jul och ett hållbart nytt år!